Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


November 2003


Bibliotek.da


Kulturpolitik efter industriens præmisser. Kulturministeren fjerner det kulturpolitiske sigte i dansk bibliotekspolitik ved at afskaffe kravet om aktualitet på bibliotekerne

CulturCommentar:

Kulturministerens handlingsplan Liv i musikken (Se Søndag Aften arkiv) indholder et forslag om såkaldt karenstid for musik på bibliotekerne. Karenstiden skal forstås som en periode, hvor ny musik ikke kan lånes på biblioteket. Hvor lang perioden skal være er endnu ikke fastlagt, 2-6 måneder er nok ikke noget dårligt gæt.

Karenstiden er endnu ikke vedtaget i Folketinget. Indtil videre diskuteres, hvordan en ordning kan gennemføres. Og biblioteksorganisationerne protesterer mod karenstiden, som bryder med Bibliotekslovens §2, hvori aktualitetskravet fremgår:
Folkebibliotekernes formål opfyldes gennem kvalitet, alsidighed og aktualitet ved udvælgelse af det materiale, der stilles til rådighed.
Bibliotekslovens §1 har desuden et nyt element, nemlig ligestilling af de forskellige medier i bibliotekerne. Hvis bibliotekernes musik først kan lånes efter en given karenstid, er ligestillingen mellem medierne forduftet.

Piratkopiering er ikke længere problemet

I Kulturministerens handlingsplan begrundes karenstiden med den omsiggribende piratkopiering af musik. Men Kulturministeren har valgt at uddybe argumentationen i et svarbrev til Danmarks Biblioteksforening. I ministerens svar står blandt andet:
Men der er for mig heller ingen tvivl om, at gratis biblioteksudlån af musik både fysisk og som musikfiler, især for den allernyeste musiks vedkommende, kan være med til at begrænse salget af musik, og det er et stort problem i branchen. Indførelse af en karenstid er derfor et af elementerne i musikhandlingsplanen for at vende denne udvikling.
Det er værd at bemærke, at Kulturministerens argumentation ikke indholder et eneste ord om piratkopiering. Begrundelsen er udelukkende, at musikbranchen har problemer, fordi bibliotekerne opfylder bibliotekslovens krav om aktualitet, også for musikkens vedkommende.

Tøm avislæsesalen

Kulturministerens begrundelse giver ikke en eneste grund til forskelsbehandling mellem musik og andre medier. Musikbranchen har problemer, bogforlæggerne har problemer, dagbladene har problemer. En 3 måneders karenstid for bøger ville sikre bogforlagene mod utidig bibliotekskonkurrence om alle jule-bestsellere. En 3 måneders karenstid for dagbladene ville bevirke at bibliotekerne kunne bruge avislæsesalene til andre formål...

Det er endda værd at bemærke, at de få biblioteker, som har udlån af musikfiler, har indgået helt særskilte - og givetvis bøvlede - aftaler med producenterne af musik. Bibliotekernes udlån af musikfiler er konkrete aftaler med producenterne, ikke som med CDer, som blot er indkøb og udlån helt lovreguleret. Denne lovregulering kan en musikbranche protestere imod og diskutere kompensationen for. Men kan musikbranchen protestere mod egne og frivillige aftaler?

Ministerens bekymring for bibliotekernes udlån af musikfiler virker særdeles besynderlig i betragtning af Kulturministeriets milliontilskud til Phonofile-projektet, som handler om at udvikle musikfiler til udlån fra bibliotekerne.

Fra bibliotek.nu til bibliotek.da

Det er en klar realitet, at væsentlige dele af kulturindustrien har store vanskeligheder. Staten skal overveje meget grundigt, hvordan man vil tackle disse vanskeligheder. For nærværende ser det ud som de statslige strategier for skibsværfterne. Strategien hedder overlevelse, ikke ny dynamik endsige tilpasning til markedets vilkår. Staten skal fungere som korrektiv til markedskræfterne. Hvis Statens korrektiv blot handler om at begrænse befolkningens adgang til aktuelle kulturprodukter, så er strategien ikke i overensstemmelse med de demokratiske fordringer til folkebibliotekerne.

Aktualitet har i generationer været et grundkrav til danske folkebiblioteker. Kulturministeren forsøger at tage første museale spadestik til et kommende bibliotek.da.

Af Tom Ahlberg
ansvarshavende redaktør

Søndag Aften 11/2003

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 




Samlet oversigt over Søndag Aftens CulturCronikker 1997-2007






 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.